fredag 20. mars 2015

NKK burde kanskje ta seg en aldri så liten oppdatering?

Det står i dyrevelferdsloven  §14 Særskilte forbud at det er forbudt å
a) utøve vold mot dyr


NKK skriver på sine sider at dette betyr:

Å bite, sparke eller slå hunden, strupe hunden (klemme sammen luftrøret) og å løfte hunden etter hodet, beinet, halen, ørene, skinnet, pelsen eller halsbåndet blir av Mattilsynet vurdert som vold. Andre handlinger som medfører smerte eller fare for skade på hunden kan også etter omstendighetene vurderes som vold, for EKSEMPEL harde rykk i halsbåndet, å klype eller dra hunden i nakkeskinnet eller ørene, tråkke hunden på potene med mer.

Videre står det i loven at : Hunden skal ikke med hensikt påføres frykt,
skade eller unødige påkjenninger eller belastninger under trening (jf. § 26).


NKK utdyper dette med:

Tidligere var det en vanlig oppfatning at du fikk en lydig hund dersom du fikk demonstrert at du var sjefen over hunden. Det var også vanlig å straffe hunden hvis den ikke gjorde som forventet, for eksempel ved å klype den i nakkeskinnet eller påføre annet ubehag. Dette er ikke lenger anbefalt metode.Det finnes enkelte situasjoner der bruk av straff er hensiktsmessig og akseptabelt, f.eks. ved aversjonstrening mot sau, men dette fordrer at den som bruker metoden har høy kompetanse.
 Feil bruk av straff vil ofte resultere i at hunden utsettes for frykt og unødige påkjenninger. Å straffe en hund som ikke forstår hvorfor den blir straffet eller ikke forstår hva den skulle gjort for å unngå det, er 
EKSEMPLER på dette.
Bruk av straff eller tvang bør derfor aldri forekomme under innlæring.
Legg spesielt merke til den setningen jeg har valgt og markere og utheve i siste avsnitt.
Jeg jobber for øyeblikket med å bli godkjent NKK instruktør. Og pensum på skolen er Din Hund og Din Hund Fortsetter.


Det står i Din Hund på side 46 at ved innlæring av forbudsord som "Nei" skal du "ta hunden på fersken". Videre står det : " Forsøk å få tak i valpens ører eller kinn, rist den lett og si "nei" et par ganger. Videre står det: " Når hunden har forstått betydningen av "nei" skal du ikke påføre den et fysisk ubehag.Det skal klare seg med "nei".


Jeg tar mot til meg og sier at fysisk ubehag er litt det samme som straff og at det her beskrives bruk av dette under innlæring....


Videre kommer vi til innlæring av apport (s. 114)
" Deretter holder du med venstre hånd i nedre kant ved ørefeste på hundens høyre eller venstre øre, mens du med den høyre hånden stryker den under haken. Tygger hunden sier du "nei- apport"
samtidig som du hardner grepet i øret. "På neste side forklares hvordan du lærer hunden å bære apporten.." gjør samme øvelse flere ganger omigjen. Slipper hunden, skal dere fortsette helt til den bærer. Det kan også bli nødvendig at du holder tak i øret samtidig som dere går"


Jeg føler vel at disse metodene strider litt imot NKK sine egne ord om velferdsloven.

Om vi går videre til Din Hund Fortsetter og ser på øvelsen Fri ved Foten (s148-149)
står det skrevet :
"Er den allikevel uoppmerksom, må du håndfast fortelle den at det er du som bestemmer. Når hunden farer ut foran deg, sier du kraftig "nei" og gir hunden en korrigering i kobbelet for å stoppe den."

Videre står det " Hjelper ikke dette, er det ingen vits i å fortsette å korrigere, hunden blir bare immun. Har du en slik freidig og viljesterk hund, er det lederskapet ditt det dreier seg om. Hunden må da underkaste seg og gå i ditt tempo og ved din side. Neste gang den farer ut, skal du kvikt ta den i begge kinnene og riste."Jeg skriver ikke dette innlegget fordi jeg er enig eller uenig i om disse treningsmetodene funker eller ei.
Jeg bare stusser litt på at NKK velger å ha pensumbøker som gjenntatte ganger oppmuntrer deg til å korrigere hunden enten ved napp i bånd, klyping i øret eller risting i kinnet samtidig som de går ut å sier at man ikke skal påføre hunden ubehag eller straff.

I tillegg må jeg si at jeg føler at begge disse bøkene tidvis er litt utdatert når det kommer til ord som lederskap, hiarki og dominans.
Men den er en diskusjon eller påstand jeg ikke er klar for å ta enda :P

2 kommentarer:

 1. Hei! Kom over bloggen din og overskriften sa meg at dette innlegget kunne interessere meg. Veldig enig i det du sier! NKK kunne med fordel oppdatere seg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du tittet innom da Kristing :) og Ja NKK kunne virkelig oppdatert seg litt. Per i dag trenger man hverken være spesielt flink til å trene hund eller å kunne så voldsomt mye riktig før man kan gå ut å lære bort i navnet til NKK.
   Skummelt syns jeg...

   Slett