torsdag 19. juni 2014

Norske Rednignshunder, et lite innblikk..

Da er jeg godt i gang på veien mot godkjent redningshund. Eller, godt i gang og godt i gang.  Vi er i gang. Problemet er at jo mer jeg trener og jo lenger vi kommer, desto flere ting ser jeg at vi må å trene på.
Jeg har vært med i Norske Redningshunder i 1 og ½ år nå. På den ene siden føles det som jeg aldri har gjort annet, på den andre siden føler jeg at jeg kun har trent i 1 mnd. Det er så mye man må gjennom. Det er så mye man må tenke på. Det er så mange følser involvert.

På treningene i laget er alt lek og morro. Vi trener spor i all salgs terreng med all slags vanskelighetsgrad. Jeg elsker å legge spor for de viderekommende, for da kan jeg virkelig kose meg og tenke nytt. Det fins ikke et sted de ikke klarer å gå, og det fins ikke en hindring de ikke trenger å trene på. Her krysser man veier, kryper seg gjennom skogen, klatrer over lekestativer og bare for å gjøre det ekstra gøy så tar man en runde i sommerland i Bø i løpet av året for å få noen morsomme løyper :D Det må trenes i skog og mark, i tettbebygde strøk og midt i sentrum. 


I runderingen skal også det meste trenes på. Hunden skal si ifra til fører når den finner gjenstander og mennesker. Den skal si ifra om det er mennesker i trær, på bakken, gående, stående, løpende, sittende, spisende, skrikende osv. Kun fantasien setter grenser.  Vi må trene på overværsøk også. Vi må lære hunden å søke fritt og gi oss beskjed når den finner noe. Den må selvfølgelig også vise oss hvor den finner disse menneskene, eller tingene.  Om det er i bygg, på industriområder eller i tettbebygde strøk skal ikke spille noen rolle. Hunden skal lete, finne og vise oss hvor den fant.Det er dette som gjør treningen i Nrh så morsom og unik. Alle disse momentene. Alle disse uforutsigbare menneskelige faktorene som spiller inn.
På den andre siden så hviler et alvor som man ikke alltid liker å føle på. Vi trener mot noe. Noe viktig. Vi trener hundene våre til å finne folk som er savnet. Vi trener hundene våre til å finne din demente mor, din far som har blitt borte i snøføyka på fjellet, din onkel som er blitt tatt i snøskred, din søster som aldri kom seg hjem fra fylla og dessverre din sønn som ikke lenger ønsker å være blant oss mer.


Det er ikke bare hunden som skal bli klar. Jeg skal bli det også. Jeg skal lære meg og finne frem ved bruk av kart og kompass. Jeg skal kunne manøvrere en GPS. Jeg skal kunne overleve minimum 1 døgn ute alene. Jeg skal takle å gå ute å lete midt på natten i skikkelig dritt vær midt i skogen og jeg skal kunne godt med førstehjelp.  Jeg skal takle å finne hva enn jeg måtte finne…..

Heldigvis er jeg langt under halvveis i utdanningsforløpet og jeg har god tid til å komme til mål. Jeg har en fantastisk treningsgjeng som hjelper meg opp og frem. For det skal det sies. Bak hver godkjente ekvipasje i NRH står det en HEL HAUG med pliktoppfyllende hjelpere. Du får ingen redningshund ved å trene alene. Vi er en organisasjon som vil ha frem flest mulig godkjente redningshund-ekvipasjer. Vi stiller opp på treninger og samlinger og gjør de vi kan for å hjelpe våre likemenn.  For hver ekvipasje jeg har vært med å få frem vokser hjertet litt større.  Jeg føler med hver hundefører både i glede når ting går bra og frustrasjon når ting går litt dårligere, i nervene som kommer før prøver og i spenningen ved hver aksjon. Vi er en team. Et Team jeg er stolt av å være med i.

Med dette innlegget ønsker jeg 2 ting. 
Jeg ønsker at folk som kanskje ikke vet så mye om oss skal få et lite innblikk i hva vi driver med. 
Også ønsker jeg å sende en stor takk til alle de frivillige engasjerte sjelene i NRH som velger å bruke så ufattelig mye av sin egen tid og sine egne penger til å få frem en godkjente hunder, så vi har noen som kan søke der hvor helikopteret ikke kommer til, Røde kors måtte gått mangard og de fleste helst vil slippe å gå.  ;)

Lykke til på alle fremtidige aksjoner folkens, Dere gjør en kjempe jobb!!!


Til dere som sitter hjemme og lurer litt på om vi egentlig er ute å leter så mye, så kan dere gå inn på www.aksjoner.no og titte. J
Og om dere føler at dere har litt ekstra å rutte med en gang, så ta gjerne kontakt med ditt lokale NRH lag for å få et kontonr. Vi setter alltid stor pris på donasjoner!