lørdag 22. oktober 2011

En valpekjøpers bekymring

Ettersom jeg har ventet på valp veldig lenge har jeg rukket å tenke på veldig mange ting og en av tingene som bekymrer meg er agresjon hos hund. Etter en del år som hjelpeinstruktør og instruktør har jeg møtt en del hunder, også som en aktiv hundetrener av egen hund har jeg vært borti en del. Jeg må si at jeg møter flere hunder med adferdsproblemer enn de som ikke har noe. Og det meste går i aggresjon av en eller annen form.. Så da lurer jeg på, hva er det som får hunder til å bli sånn. Er det mangel på miljøtrening, er det smerte og sykdom, er det mangel på oppdragelse og "normal folkeskikk"?
Dette er et tema jeg stadig diskuterer med venner og vi sliter med å komme til en fasit, om det fins noen. Men vi opplever at for lite miljøtrening når valpen er liten er en gjenganger.
Når man diskuterer slike ting kommer det en haug problemer som vi ikke vet svaret på.
Ofte når valpen er liten godtar man ofte ting og bagatiliserer de fordi valpen er liten, søt og ung.
Men hva skal man egentlig gjøre, når valpen knurrer på noen første gang, eller utagerer mot en annen hund, eller blir skremt av f.eks toget?
Er det noe rett og galt eller skal man se ann situasjonen og følge magefølsen?
Ofte er vår reaksjon basert på følser, vår tidligere erfaring og hva vi "har lært". Men fins det er metode vi alle kan bruke som vil hjelpe oss å få en stabil hund?
Jeg var tidligere på kurs med Anders Hallgren hvor han brukte MYE tid på å prate om hunder og hvor mye bevegelse de er i. Hvis man har en stoppeklokke og kan ta tiden på hvor lang tid hunden faktisk beveger seg i løpet av en dag vil man se at det er veldig lite i forhold til hvor mye den er i ro. Er da understimulans en stor del av hvorfor hunden blir aggresiv, eller velger å bruke aggresjon i en del settinger?
Døgnet har 24 timer. en gjennomsnittsfamilie bruker kanskje 2 timer på tur med hunden vær dag. Og her er en lydig hund en rolig hund. Altså en hund som ikke finner på spillopper hjemme. Hunden sover kanskje 8-10 timer i løpet av natten og er kanskje i bur 8 timer om dagen da vi er på jobb. forløpig er stillingen 2t/16-18t. Så er det de få min hunden bruker fremogtilbake til vann- og matskålen og de min. som blir brukt i løpet av dagen på å kanskje ha leke litt søk med hunden inne. De som trener "aktivt" med hunden er kanskje på trening 2-5 ganger i uka. ca 1-2 timer.. Dette er veldig mange timer med søvn og hvile kontra aktivitet. Jeg vet at jeg hadde gått på veggen om dette gjalt meg..
Så hva kan man gjøre da, for å få en "lydig" rolig hund inne som alikevel får nok stimulans?
Ved hjelp av kreativer venner og en del filmer på youtube har jeg funnet ut av noen små ting.
Man kan lære hunden sin og lukke skuffer, slik at når vi lager middag eller rydder kan hunden gå etter oss og lukke skaper og skuffer og dører. Vi kan lære hunden å legge skittentøyet i vaskemaskinen. Vi kan lære den å hente sko, tøfler, puter aviser også videre for at vi kan få brukt hunden selvom vi er slitene etter jobb.
 Får å gjøre det å gå tur med hunden litt mer spennede og krevende for hunden (og oss) kan man legge inn øvelser på tur. Stå og dekk i alle situsjoner, innkalling, lineføring og alle de andre "lydighetsøvelsene". Vi kan lære hunden og finne den eksakte kongla/pinnen vi kastet, vi kan lære den å klatre, gå over og under alt som er mulig osv..¨
Da har vi gitt hunden litt mer stimuli..
Men igjen detter tankene til de kjipe og vanskelige tingene. Hva gjøre jeg om hunden/valpen min blir "flydd på" av en annen hund? Hvordan forhindrer jeg at dette vil skape et problem i fremtiden?
Hva er riktig måte å få hunden trygg på nye "skumle" gjenstander?
Hvordan er det rett å sosialisere hunden i forhold til andre hunder for å få en hund til å ikke bry seg om andre hunder, men alikevel godta dem?
Hver tanke bringer nye spørsmål og jeg har en hel haug med ting jeg vil lære, men altfor få steder å lære dem og alt for liten tid å lære det på (føles det som).
Hver nye "lærer" lærer meg noe nytt som setter spørsmålstegn ved det jeg har lært tidligere. Så hvordan i all verden skal jeg vite hva jeg skal gjøre?

torsdag 20. oktober 2011

Drømmejobben

Jeg må si det at jeg har vært utrolig heldig med dyrebutikk jobben min. :) Ikke nok med at de ansatte er meget hyggelige og kunnskapsrike, men sjefen passer på å videre utdanne oss støtt og statig. I helga som var ble jeg tatt med på helge seminar med Anders Hallgren. Og i går fikk jeg tilbudet om å dra på et kurs for å lære om pelsstell på strihårete hunder. Ikke at jeg kommer til å få så mye bruk for det personlig kanskje, men jeg lærte en god del i forhold til div. shampoer og børster osv. Så nå har jeg litt mer å rutte med når kunden kommer å har spørsmål :)
Også kan det jo hende jeg velger å dusje hunden min litt oftere enn 2 ganger i året fremover :P

søndag 16. oktober 2011

seminar dag 2

I dag var forventningene rimelig lave... Jeg fikk heldigvis sovet noen flere timer i natt, så humøret var forsåvidt ganske på topp :)
Hele dagen i dag ble en stor positiv overraskelse. Jeg har lært mye nytt i form av ting jeg aldri har hørt om før. :D På den annen side aner jeg ikke hvorfor kurset het motor og motivasjon.. Jeg har lært en del om sykdom og smerte hos hund. Jeg har lært en del om hundens hjerne og hvordan enkelte ting fungere oppi der. Jeg har lært hva som skjer med hunden når det får en "sjokk" opplevelse eller opplever noe dramatisk eller hvis den er stresset over lang tid. :) jeg har fått et inblikk i hva skjer med hunden i forhold til hvilken alder disse tingene oppleves. Vi har pratet mye om aggresjon og hva som skjer i kroppen i forhold til dette. Og hva i kroppen som kan utløse dette. :D
Det er en del info jeg må la synke inn og forhåpentlig vis er dette ting jeg kan klare og forklare andre.. i dag har vært en meget lærerik dag og det veier absolutt opp for gårsdagen. Jeg har funnet enda et tema innenfor hund som intresserer meg. Enda mere jeg kan lære ;)