lørdag 2. januar 2016

For å utdype litt

Jeg ser at det siste innlegget mitt ang redde hunder, avl og raketter kanskje trenger å utdypes litt.

Det er ikke det at jeg mener at hunder som reagerer på fyrverkeri ikke kan brukes i avl.
Jeg prøver bare å få et lite fokus på at det blir flere og flere hunder med store redsler. Noe som viser seg at er arvelig.

Vi har hunder med gulvredsel, hunder som ikke tør å gå i trapper, hunder som gjemmer seg når man åpner brusflasker eller klipper negler og hunder som presser seg under sofaer og fråder når det tordner eller kjører fly i nærheten.

At hunder har en reaksjon første gang de opplever noe nytt er vanlig. Og det er klart at hva vi gjør når de hører sitt første skudd har noe å si.
Men på de hundene som vi ikke kan gjøre noe med, de som blir så redde at det ser ut som de gjerne heller skulle dødd, ja de burde vi kanskje passe oss for å avle på.

Mange godt meritterte hunder blir brukt i avl. Både når man ser på jakt, gjeting og ipo (for å ta noen eksempler), men det er ikke alltid vi vet så mye om hvordan de funker i hverdagen.

Jeg vet at genpoolen begynner å bli liten om man skal sette strengere krav til avlsdyrene. Men jeg er også ganske sikker på at om man setter gemytt og helse forran utseende, så har man en større pool enn man tror.

Om man avler på friske og uredde dyr, som er gode til å gjøre den jobben de er skapt for, fremfor om halen er lang nok og fargene riktig, så kanskje både vi og dyrene får det litt bedre...

Vi er opptatt av dyrevelferd i dette landet, men allikevel så ser det ut til at enkelte ting går i glemmeboka når man setter penger i spill..

Hvorfor er det så viktig og avle på akkurat din hund?
Selvom B hofter eller C hofter er bedre enn gjennomsnittet så er det vel fortsatt ikke bra?

Selvom din hund har litt mindre allergi enn de andre, så er den jo fortsatt syk..

Det hjelper ikke at hunden din gjør det drit bra i de store jaktskoger om han ikke tør og gå på gulvet ditt når du kommer hjem.

Er vi virkelig kommet dit at vi tar til takke med noe som bare er halvveis, og som faktisk gjør at dyret lider litt, nesten hver dag?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar